вівторок, 21 червня 2016 р.

Юристи як взірець дотримання класичних форм одягу та етикету

Поговоримо про етикет. Етикет у сфері юриспруденції.

Певно, що всі звертали увагу на зовнішній вигляд  і консерватизм в одязі у представників юридичних професій. Люди, які присвятили своє життя діяльності у сфері права мають певний стиль, лаконічність в деталях та відповідну поведінку. Особливою зовнішньою ознакою можна вважати - одяг.

Цікаво, що у Правилах поведінки працівника суду (прийнятими Радою Суддів України 06.02.2009 року №33) у пункті 3.4 окремо говориться про зовнішній вигляд працівників суду - носити достойний діловий одяг, уникати екстравагантності.

У Правилах Адвокатської етики від 17.11.2012 у статті 12 про Повагу до адвокатської професії пункт 5 теж вказано, що при здійсненні професійної діяльності адвокат зобов’язаний дотримуватись загальнорийнятих норм ділового етикету, в тому числі щодо вовнішнього вигляду.

Статтею 17 Кодексу Професійної Етики та Поведінки Працівників Прокуратури затрерженого наказом Генерального Прокурора від 28.11.2012 року № 123 чітко прописані вимоги до зовнішнього вигляду прокурора: працівник прокуратури під час виконання службових обов’язків має дотримуватись ділового стилю одягу, який вирізняється офіційністю, стриманністю та акуратністю, а також встановленого порядку носіння форменого одягу.

Тобто, консерватизм в деталях одягу, це своєрідне підкреслення сталості та відповідності закону. Це одне з перших, чого вчать майбутніх юристів в освітніх закладах, це те, що певною мірою тримає в рамках та не допускає вольностей перед законом.

Давайте розберемось, що являє собою діловий стиль:

Діловий стиль - один з стилів одягу, призначений для ділової сфери життя суспільства і характеризується строгістю, стриманістю і консерватизмом у виборі тканини, кольору, крою і аксесуарів. Близький до консервативного стилю (наприклад, стиль англійської королеви). Дуже скупо підпорядковується віянням моди, тому практично не змінився з початку XX століття.
Всередині ділового стилю виділяють наступні мікро-стилі:

Як видно з вікіпедії - діловий стиль не передбачає відкрите взуття, яскравий одяг та надмірність прикрас в образі. Також це стосується зачіски та манікюру. 

За дотриманням правил щодо зовнішнього вигляду учасників судового процесу та дбати про свій особистий форменний урочистий одяг має суддя.

Неохайність в зовнішньому вигляді, плаття моделі "халат" здертий манікюр на руках в перемішку з надмірною кількістю прикрас, відкрите взуття накшталт "шльопанців" часто характеризують і внутрішні риси людини, її вихованість і культуру. 

Як приклад недотримання вище вказаних норм ділового єтикету є фото зроблене 21.06.2016 року в приміщенні Апеляційного суду міста Києва. 


На фото адвокат, яка є захисником підсудного Телепньова Ю.О., що обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого ст. 186 ККУ (про Телепньова, який неодноразово засуджений за шахрайство ст.190 ККУ, ми вже писали в статті: Професія шахрай. Телепньов Юрій Олексійович). 

Ми вважаємо , що подібний зовнішній вигляд не може бути виправданням призначенного засідання на ранок після тривалих свят, аномальності погодних літніх умов та можливою відсутністю приміщення для адвокатів в будівлі суду.

В адвокатській спільноті  неодноразово піднімалось питання щодо зовнішнього вигляду та введення уніформи (на зразок мантії) для адвокатів, які беруть участь в судових засіданнях.
Через необхідність вирішення більш нагальних питань, що є потребами адвокатури, цей пункт Правил Адвокатської етики, поки що, призабутий.

Хоча відсутність уніформи для адвокатів не дає право приходити до зали судового засідання у халаті і тапках. 





понеділок, 6 червня 2016 р.

Рубрика: Професія шахрай. Телепньов Юрій Олексійович.

Знайомтесь, це Юра, він професійний шахрай.


Юра надасть Вам послуги з шахрайства, особисто або зі своєю професійно навченою командою ( ч. 2 ст. 190 ККУ) або прийде до Вас чи потрібної Вам людини у формі та з документами СБУшніка, високого чина з МВС тощо. 

Якщо ви дуже сильно попросите, Юрина команда з’явиться в потрібний час та місце в гордому та патріотичному спорядженні бійців, які щойно повернулись з фронту. В залежності від товщини Вашого гаманця на бійцях буде форма батальйону "Донбас", батальйону "Айдар" зі зброєю та навіть запахом пороху (ст. 353 ККУ). 

Побічними наслідками такої професії є періодичне перебування в СІЗО №13 - в народі Лук’янівське СІЗО та  Старобабанівська виправна колонія № 92, але Юру це не бентежить. 

Якщо Вас зацікавила професійна діяльність шахрая, Ви маєте знати деякі вподобання:
Юра любить: гроші; зброю; гарні машини; селфитись та викладати фото в соціальних мережах. Юра не любить: коли викривають його брехню; сидіти у в’язниці; віддавати борги.

Водночас, навіть перебування у СІЗО не вплине на якість виконання замовлених Вами робіт.
Так, нижче Ви можете побачити одну з його сторінок у соціальній мережі, яку було створено ним вже під час знаходження у ізоляторі. 


 
Ми зацікавились людиною з такою унікальною професією з публікацій на форумі Мілітарист.
 
Із лістування з представниками батальйону "Донбас" стало відомо, що цього "професіонала" вже там знають, але не як бійця. 


Редакція була присутня в судовому засіданні в Апеляційному суді міста Києва, в якому розглядались апеліційні скарги засуджених Телепньова Ю.О.,  Пахілко В.А.,  Ларіна А.М. на вирок Святошинського районого суду міста Києва від 08.12.2015 року.

У судовому засіданні Юра не соромлячись говорить про те, що боєць "Айдару", носить нашивки на рукавах, з надписом "Айдар" - та вони не відповідають прийнятим, отже це банальна бутафорія, яку можна придбати будь-де.
 

В своєму арсеналі ошуканих Юра налічує більше 300 осіб, та не всі звертаються до правоохоронних органів, а тому доведених епізодів до сотні. Через свою деяку упізнаваність та спраглим бажанням отримувати більше йому довелось піти на підвищення. 

Сьогодні Юра знову перебуває на лаві підсудних. На цей раз за основною статтею 186 ККУ. Має вирок Святошинського районного суду міста Києва про позбавлення волі на 7 років. Розгляд справи перебуває в Апеляційній інстанції міста Києва. 

Наступне засідання має відбутись 21.06.2016 року об 11:00 головуючий суддя Боголюбська Л.Б. (адреса суду м. Київа, вул. Солом’янська, 2А).

Детальніше про дану справу буде написано в наступних матеріалах. 

пʼятницю, 3 червня 2016 р.

Іванов добивається правди "наїздами" на прокурора.

1 червня 2016 року у Богунському районному суді міста Житомир відбулось судове засідання за скаргою Іванова О.С. на дії слідчого прокурора щодо закриття кримінального провадження у справі [померлого] Помазана С.С. головуючий у справі суддя Зосименко О.М.

Іванов О.С. вже не знаючи чим і як довести викладені у довжелезній скарзі факти під час судового засідання почав з'ясовувати стосунки з прокурором. Спочатку адвокат Кононов М.А. довго перераховував всі попередні скарги на закриття кримінального провадження у справі, а потім і сам Іванов долучився до процесу задаючи не відповідні суті питання чим психологічно тиснув на прокурора змушуючи останнього надавати не правомірні відповіді. Суддя пильно слідкуючи за процесом подібні питання знімав з обговорення.



Чи заслуговують прокурори подібного ставлення в залі судового засідання?

середу, 1 червня 2016 р.

Навіщо голова суду покриває корупційні дії судді Перекупки І.Г.?


В продовження історії статті "Скільки він тобі заплатив? - запитав Іванов у судді" редакція газети надіслала інформаційний запит від 16.05.2016 року до Голови Богунського районного суду міста Житомир.

В якому запитали про надання інформації щодо приймання суддєю Перекупка І.Г. в особистому кабінеті Іванова О.С. 14 березня 2016 року після 17 години 20 хвилин, а також повідомити, чи не містять вказані дії корупційних ознак.





Звернувшись до канцелярії суду 01.06.2016 року, було отримано відповідь, дослівно:

"Чекайте, будь ласка, вам по пошті буде надіслано як буде готово. Вона (Гулак Н.А. голова суду- прим. автора) сказала, що ваш текст не відповідає інформаційному запиту і сказала, щоб ви читали закон, що це не є інформаційним запитом. Що в неї і так є чим займатись і вона як зробить запит вам направить".

Відповідно до статті 20 Закону "Про звернення громадян":
  • звернення, що не потребує додаткової обробки, розглядається і вирішується невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня отримання;
  • на розгляд звернення, що потребує додаткового вивчення, встановлено термін в 1 місяць;
  • звернення, що потребують додаткового часу на розгляд, мають розглядатися в строк не більше 45 днів з дня отримання. При цьому керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення;
  • за зверненням з обґрунтованою письмовою вимогою громадянина строк може бути скорочено.
Звернувшись до того ж Закону "Про звернення громадян", оформлення інформаційного запиту має містити:
  • назва розпорядника інформації;
  • від кого (ПІБ + свої контакти: мейл, мобільний телефон, поштова адреса);
  • чітке формулювання того, що потрібно;
  • дату і підпис.
І на останок, уважно розглянувши статтю 11 Закону "Про судоустрій і статус суддів":
  • Cудові рішення, судові засідання та інформація щодо справ, які розглядаються судом, є відкритими;
  • Інформація про суд є відкритою і підлягає невідкладному оприлюдненню на сайті судової влади України;
  • Судові засідання проводяться виключно у спеціально обладнаних для цього приміщенні суду - залі засідань. 
Цікаво, чи можлива корупційна діяльність суддів апарату Богунського суду міста Житомир не є невідкладною справою і що саме голова суду Гулак Н.А. вбачає невідповідним для інформаційного запиту?