вівторок, 30 жовтня 2018 р.

Про дослідження зброї


Часто слідчі органи забувають про елементарні норми зберігання речових доказів, а надто зброї, у кримінальних провадженнях до того,  як передати їх на експертне дослідження. Внаслідок чого, втрачається доказова база і з'являється додатковий шанс у адвоката обвинуваченого визнати останнього невинним вже у судовому розгляді в данній справі.

У відкритих джерелах доступно і зрозуміло описано, яким чином мають зберігатись речові докази, в тому числі зброя. Наприклад: у ІНСТРУКЦІЇ про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень  у пункті 4.12. Речові докази упаковуються окремо. При цьому повинен бути забезпечений захист їх від забруднення, пошкоджень та взаємного контакту у процесі транспортування. Дульний зріз зброї закривається чистою білою тканиною і обв'язується.

Онлайн підручники для студентів досить детально описують проблематику правильного зберігання зброї до передачі на експертне дослідження:

Особливу увагу при направленні зброї на експертизу звертають на його упаковку, яка повинна забезпечити збереження як самої зброї, так і тих слідів, які на ньому знаходяться. Зброю не можна розбирати або змащувати, так як це може утруднити експертизу або навіть виключити її виробництво.

Перебування зброї після проведення з неї пострілу в несприятливих умовах (у воді, вологому приміщенні тощо) призводить, внаслідок інтенсивної корозії, до змін мікрорельєфу каналу ствола та інших слідоутворюючих деталей і поверхонь, що може істотно ускладнити ототожнення зброї за кулею або гільзою чи зробити його взагалі неможливим.

Та найбільшого резонансу викликають дописи спеціалістів у соціальних мережах, які вкотре б’ють на сполох про те, що потрібно підвищувати обізнаність та  кваліфікацію працівників слідчих органів у щоденній роботі:






Цікаво, чи багато працівників слідчих органів дбають про якісну роботу, ретельне зберігання та транспортування речових доказів?


Сподіваємось, що розкриттів злочинів стане більше. 






Немає коментарів:

Дописати коментар