четвер, 11 грудня 2014 р.

Квест: найди путь янтаря ч. 5

Квест: найди путь янтаря ч. 5

Интересно, это только букавки на экране или же власти решили хоть как то боротся со старателями?
Насколько эффективными будут рейды милиции и что изменилось в Сарненском РУВД  мы узнаем позже.
А пока наслаждаемся цифрами и успехами наших доблесных в нелегкой борьбе за камни солнца.
http://mvs.gov.ua/mvs/control/rivne/uk/publish/article/124293
НА РІВНЕНЩИНІ ПРАЦІВНИКИ МІЛІЦІЇ ОХОРОНЯТИМУТЬ РОДОВИЩА БУРШТИНУ
09.12.2014
  

Працівники УМВС у Рівненській області формують мобільні групи, які займатимуться патрулюванням місць незаконного видобутку бурштину у північних районах області. Зокрема, працівники міліції охоронятимуть майно кар’єру та гірничу дільницю ДП «Бурштин України», яка знаходиться в урочищі Клесів, Сарненського району, адже це єдине державне підприємство, що займається видобутком та переробкою «сонячного каменю».

Начальник обласного управління міліції, підполковник Сергій Максимов планує систематичні рейди усіх районів, у яких є поклади бурштину-сирцю. Він наголосив на тому, що до такої роботи з часом залучать працівників лісової охорони та екологічної інспекції області. Більше того новий керівник управління хоче зробити процес своєрідних патрулювань та перевірок відкритим та, навіть, залучити до участі у ньому місцеве населення.

За даними управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС, у 2014 році до чергових частин МРВ області надійшло 1187 заяв та повідомлення, що стосуються незаконного видобутку бурштину.

Упродовж 2014 року працівники УМВС України в Рівненській області вилучили 197 мотопомп та 214 кілограм бурштину, коли в минулому році лише майже 18,5 кг. Виявлено 248 осіб, які займались незаконним видобутком бурштину. У цьому році на території області проведено 52профілактично-оперативних відпрацювань.
За словами начальника управління, з початку року у провадженні слідчих підрозділів УМВС перебувало 339 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, передбачені статтею 240 Кримінального кодексу України, у 234 яких досудове слідство закінчено, а 96 кримінальних проваджень з обвинувальними актами та угодами вже направлені до місцевих судів (минулого року – лише 79). 159 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. За відкритими кримінальними провадженнями накладено арешт на майно загальною сумою 1 млн. 911 тис. грн., коли у 2013 році лише на 800 тис. грн.
-                      Проблема незаконного видобутку бурштину триває понад десяток років. Гострою вона стала впродовж останніх трьох років, - коментує Сергій Максимов. – Аби врегулювати ситуацію з бурштином, недостатньо лише самої роботи правоохоронних органів, сюди мають втрутитися органи законодавчої та виконавчої влади.
Навесні, на одній із сесій Рівненської облради, депутати підняли питання щодо легалізації видобутку бурштину. Пропонувалося вивести бурштин із розряду дорогоцінного каміння, щоб дозволи на його видобування можна було видавати на місцях, і встановити кримінальну відповідальність за незаконну скупку, перевезення та зберігання бурштину. Але це справа не одного дня і не одного тижня.
Проте нелегальне старательство набуло великих масштабів, від чого пошкоджено близько тисячі гектарів лісів, які потрібно буде рекультивувати. І площа земель, порушених внаслідок несанкціонованого видобутку бурштину, постійно зростає. Знищується родючий шар ґрунту, він заливається глиною. Дерева, корені яких підмито, валяться: утворюється так званий "пۥяний" ліс, ходити яким дуже небезпечно, оскільки глибокі ями ніхто не закопує, залишаються підземні порожнечі – пастки для людей і худоби. Питання введення Закону про бурштин з 2006 року порушували і депутати Сарненської районної радиале їх досі ніхто не почув, допоки не виник у травні збройний конфлікт між заїжджими озброєними особами, які захотіли взяти у свої руки нелегальний видобуток бурштину, та місцевими мешканцями, які захищали родовище. Людям настільки наболіла ця проблема, що вони готові вдаватися до радикальних дій, якщо Верховна Рада України не прийме Закону про бурштин та його видобуток. Вони очікують, що цей закон зробить доступним придбання ліцензій на видобуток бурштину людьми навіть з не дуже високими статками - це може вирішити проблему працевлаштування на Поліссі, наповнення районних і сільських бюджетів, на території яких розміщені родовища.
Натомість, цифри кажуть за себе: вже половина кримінальних проваджень, із 50 заяв і повідомлень, які містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтею 240 ККУ, що надійшли впродовж двох останніх місяців, з обвинувальними актами та угодами направлені до місцевих судів, а 28 особам повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень.
Загалом, за вироками суду, після проведення відповідної роботи, до кримінальної відповідальності притягнуто понад 85 осіб, яким призначили штрафи та умовні терміни відбування покарання.
СЗГ УМВС

Немає коментарів:

Дописати коментар